Salsasås! Konserverad såklart.

EN LITEN DETALJ! Den här bloggen är ”död” och du kan istället läsa det här receptet på Konservgeek istället.

Igår skördade vi knappt fyra kilo helt enorma tomater. Vi har inte riktigt tid att trycka i oss fyra kilo just nu, så vi passade på att lyxa till framtidens tacomys istället.

Receptet vi gjorde var Salsa Ranchera, en salsasås vi gjorde även förra året. Den är helt enkelt grymt god. Vi hade mindre mängd chili än det ska vara i receptet eftersom vi inte odlade någon i år (och köpt chili är svindyrt!), men chili kan man minska på utan att det påverkar säkerheten i receptet eftersom chili inte är surt.

Med andra ord: Denna chilisås kan (och ska) vattenbadskonserveras. Det är pH-värdet som avgör om något bör vattenbadskonserveras eller inte. Eftersom chili då inte är surt så kommer pH-värdet bara att sjunka om du minskar på mängden chili. Alltså ökar bara säkerhetsmarginalen.

Salsa Ranchera

 • Metod: Vattenbadskonservering
 • Antal burkar: ca 7-8 st 250 ml-burkar eller 3-4 st 500 ml-burkar
 • Headspace: 2 cm
 • Inkokningstid: 20 minuter

Ingredienser

 • 1,5 kg tomater, gärna plommontomater (de är mindre vattniga)
 • 350 g jalapeñjo eller annan grön chili eller grön paprika. Blanda fritt, men inte över 350 gram.
 • 4 st vitlöksklyftor
 • 1 st gul lök
 • 75 ml limejuice, antingen färsk eller från flaska
 • 30 g färsk koriander
 • 2 tsk salt

Instruktioner

 1. Sätt på ugnen på 225 grader.
 2. Lägg aluminiumfolie på en ugnsplåt.
 3. Skölj tomaterna och gröp ur den bruna toppen. Lägg på plåten
 4. Skölj chili, dela på mitten, ta bort det vita (men behåll gärna frön för hettans skull) och lägg med den skurna sidan ned på plåten.
 5. Skala vitlöken och lägg på plåten
 6. Skala lök, gör 2 cm tjocka skivor och lägg på plåten
 7. Lägg plåten i ugnen och kör tills vitlöken blivit mjuk (ca 20 min)*.
 8. Ta ur vitlöken, hacka fint och lägg i kastrull.
 9. Lägg tillbaka plåten i ugnen och kör tills löken är mjuk. Chilin bör då ha börjat mörkna och skalet börja skrynkla till sig, efter ca 15 min till*.
 10. Ta ur plåten.
 11. Låt plåten kallna i runt 15 minuter.
 12. Om du använder färsk lime, pressa ut 75 ml limejuice nu och ställ åt sidan.
 13. Skölj och hacka upp färsk koriander. Ställ åt sidan.
 14. Dra av skalet på tomaterna. Hacka grovt och lägg i kastrullen med vitlöken.
 15. Hacka löken grovt och lägg i kastrullen.
 16. Skala chilin och kasta skalet (OBS! Behövs dock inte).
 17. Finhacka chilin och lägg i kastrullen.
 18. Koka upp allt och rör om.
 19. Låt allt sjuda i två minuter.
 20. Rör i limejuice, koriander och salt.
 21. Häll över i burkar, ha 2 cm luftspalt. Ta bort eventuella luftbubblor.
 22. Torka av kanten på burkarna och sätt på locket.
 23. Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
 24. Koka i 20 minuter om du bor under 300 m.ö.h. eller lite mer om du bor högre upp än så, vilket dock få gör i Sverige.

Mina justeringar eller anmärkningar

Först och främst, efter 15 minuter i ugnen hade chilin redan börjat mörkna rejält och både vitlök och lök var mjuka. Jag tog ut allt redan då.

Jag använde citronjuice på flaska för det var det jag hade hemma. Rent smakmässigt ska det väl vara lime, men det lär nog inte bli någon stor skillnad. Säkerhetsmässigt kan man byta mellan dem utan problem, det är en ganska marginell skillnad i pH mellan lime och citron.

Jag hade inte riktigt tillräckligt med koriander, men koriander är åt det basiska hållet och kan alltså minskas på utan att det påverkar säkerheten.

Jag hade som sagt inte heller tillräckligt med chili, men detsamma gäller där vad gäller säkerhet som för koriander. Olika chilisorter har för övrigt lite olika pH-värde, men när allt kommer till kritan så kan man ändå byta mellan olika chili- och paprikasorter hur som helst utan problem, bara man har samma eller mindre mängd som står i receptet. Själv körde jag med mest jalapeño men sen också några gröna, gula och röda spansk peppar. Mängdmässigt hade jag ca 200 gram istället för de 350 som det ska vara. Kan bli en rätt mesig salsa, men vi får se.

Vad gäller skalning av chili så behövs det som sagt inte. Jag skalade jalapeñon för det går ganska lätt på just den, men inte på spansk peppar. Tomater ska dock skalas om det står i receptet. Det är ändå rätt onajs med tomatskal i en salsa.

I receptet står det att man ska ha halvlitersburkar, men jag tyckte att det var bättre med 250 ml-burkar. Det går alltid att gå ner i burkstorlek, men inte upp, så länge inte receptet anger att du kan göra det.