Konservering av ärtsoppa

Efter succén (?) med den veganska gulaschen ville jag testa på något mer. Ärtsoppa är gott, men den enda konserverade ärtsoppan som finns som också är god är Soldatens (icke-vegetariska) ärtsoppa. Det finns en vegetarisk, men den är helt enkelt inte särskilt god. Eftersom hustrun är vegetarian och vi brukar äta ärtsoppa på tub lite nu och då så fick det bli ärtsoppa. Hur gör man detta då?

Kombinera ihop två recept

Man kombinerar ihop ett recept från receptfavoriter.se med ett testat och säkert recept från amerikanska Ball och kanadensiska Bernardin, publicerat på healthycanning.com. Men jänkarna (och kanadensarna verkar det som) är lite knasiga, så de puréar ärtorna. Skandal!

Enligt receptet så kan man skippa köttet och citronjuicen, så jag börjar där. Allmänt för tryckkonservering gäller också att kryddning går att byta ut lite hur man vill, så det som återstår som måste-krav är då vatten, ärtor, morötter och lök.

I detta recept gäller egentligen ”split peas”, vilket alltså är skalade ärtor. Vafalls? Nån jänkaridé som jag struntar i. Skillnaden blir då att vi måste blötlägga ärtorna, vilket inte behövs när man har skalade ärtor.

Kryddorna körde jag helt efter receptet på receptfavoriter.

Till sist så tredubblerade jag receptet eftersom jag ville ha mycket soppa.

Själva principen med att tryckkonservera (för du bör inte göra detta på annat sätt) har jag gått i genom i ett tidigare blogginlägg.

Ingredienser

 • 6 liter vatten (det blev rätt mycket, så det kan gå att ta lite mindre tror jag men häng mig inte om du dör av botulism)
 • 1500 g blötlagda ärtor (vägda när de är torra)
 • 9 skalade och hackade mellanstora morötter
 • 3 hackade halvstora lökar
 • 3 lagerblad (frivilligt)
 • Salt enligt smak. Dvs mycket.
 • 6 grönsaksbuljongtärningar
 • 1,5 tsk torkad timjan
 • 1,5 tsk torkad mejram

Detta blev runt 5 burkar på 1 liter samt 5 burkar på 0,5 liter + lite extra att äta direkt.

Instruktioner

 1. Koka upp de blötlagda ärtorna och låt sjuda tills de är mjuka (knappt en timme)
 2. Häll i resterande: morötter, lök, kryddor och nedsmulade grönsaksbuljongtärningar och låt sjuda i ytterligare ca 30 minuter
 3. Smaka av med salt. Det behövs mycket.
 4. Plocka ur lagerbladen
 5. Häll i burkar
 6. Lämna 3 cm ”headspace”, alltså avstånd till locket
 7. Torka av burkkanten, sätt på lock och ställ ner i tryckkonserveringsapparaten
 8. För 99% av alla i Sverige så ska man köra med 10 lbs i tryck, men om du är en av de få som bor över 300 m.ö.h. så ska du köra med 15 lbs i tryck.
 9. Har du bara 0,5 L burkar så kör du i 75 minuter, men om du som jag har en eller fler burkar på 1 L så måste du köra i 90 minuter (även om du har mindre burkar också)

Slutsats

Det här var ett kul recept som jag rekommenderar. Inga problem att ha med kött om du vill ha det, i så fall blir det ca 600 gram du ska ha. Häll i det i steg 2.

Soppan kommer verka otroligt vattning när du häller i den i burkarna, men den kommer tjocka till sig rejält. Den kommer till och med skikta sig en aning i burken när den kallnat så att du får en tjock ärtklump i botten och nästan bara vatten längst upp. När du öppnat en burk, värmer upp den och rör om så kommer den bli perfekt.


Kommentarer

2 svar till ”Konservering av ärtsoppa”

 1. Profilbild för Kenth
  Kenth

  90 minuter?
  Testar att koka färdigt soppan, flytta över i burkar och tryckoka i IKEA:s kokare i drygt 20-30 min.
  Tar ur dom ochväntar tills det knäpper i locket. Ja jag använder gammla glasburkar från gurka etc

  1. Ja, 90 minuter (för burkar på 1 liter). Det här receptet är testat i laboratorium och garanterat säkert. Att köra i tryckkokare från IKEA i 20-30 minuter… Tjao, man är herre i sitt eget kök såklart, men jag kan säga dig att det där är något som du har hittat på själv och det är i stort sett en garanti att det inte kommer döda botulinumsporer om såna skulle finnas där. Du utsätter alltså dig själv för en liten men extremt allvarlig risk.

   Gamla glasburkar från gurka är inte hela världen, det kan du fortsätta med. Den här bloggen är helt avvecklad och ersatt med http://www.konservgeek.se istället.

   Det här är mitt korta svar. Men om någon annan googlar sig fram hit i framtiden och funderar ”hmm, men om den där Jocke inte vet vad han snackar om då?” tänkte jag ta ett längre svar också:

   • 20-30 minuter är en arbiträr tid. Är det 20 eller 30 minuter som krävs? Varför ett intervall och inte en exakt tid?
   • En tryckkonserverare (Presto, All American, Mirro eller Gjordnäras nya) kommer upp i tryck och håller sedan det trycket konstant. IKEAs tryckkokare är inte gjord för att den slaviskt måste hålla exakt rätt tryck utan kommer antagligen svaja i tryck. Dessutom är den så liten att den kommer upp i tryck för fort och svalnar för fort. Den är helt enkelt gjord för att tryckkoka mat och klarar de krav som det jobbet kräver. Den klarar inte kraven för att konservera i burkar.
   • Vakuum kan komma och gå under tiden burkarna svalnar. Det är därför viktigt att låta burkarna vara tills de verkligen svalnat helt. Bra är därför att låta dem stå hela natten. Alltså inte bara tills det knäppt en gång i locket, för det kan knäppa flera gånger.